Door Emelijn De Pauw
Een verslaving hebben is zwaar, maar iemand met een verslaving in je omgeving hebben, kan ook moeilijk zijn. Je wilt de persoon graag helpen, maar weet niet goed hoe. Anne Van Bael deelt enkele tips om beter om te gaan met de verslaving van een dierbare. Ze heeft meerdere vrienden gehad die worstelden met een verslaving hebben of er nog steeds mee kampen.
Toen Annes vriend een drugsverslaving ontwikkelde, begreep ze niet goed hoe dat had kunnen gebeuren. Ze is toen begonnen met opzoeken waar die verslaving vandaan kwam en wat een verslaving kon inhouden, om het te kunnen vatten. "Een verslaving krijg je vaak niet van de ene op de andere dag", vertelt Anne. "Bij sommige mensen is het genetisch bepaald dat ze meer kans maken om een verslaving te ontwikkelen, of heeft een of ander trauma een grote invloed gehad." Verslaafden hebben vaak niet zelf voor hun afhankelijkheid gekozen. Door dit te begrijpen, zul je hen minder snel veroordelen en wegduwen. De informatie die je verzamelt door over verslavingen te lezen, kan in sommige gevallen ook helpen om een manier te vinden om iemand van zijn of haar verslaving af te helpen.
Anne vindt het elke keer weer heftig om te zien hoe een verslaving iemands gedrag en emoties kan veranderen. Vaak verliezen mensen met een verslaving ook interesse in zaken en mensen die ze wel echt belangrijk vinden. Juist daarom is het belangrijk om hen nog steeds te zien als de persoon die ze zijn, en niet alleen als hun verslaving. "Duw ze niet weg als zij zich afstoten."
"Bij sommige mensen is het genetisch bepaald dat ze meer kans maken om een verslaving te ontwikkelen, of heeft een of ander trauma een grote invloed gehad."

Daarom is het ook vanzelfsprekend om hen te helpen wanneer ze moeilijkheden ondervinden op school of op het werk als gevolg van hun verslaving, meent Anne. "Je moet niet voor hen liegen, en uiteindelijk is het wel hun eigen verantwoordelijkheid." Maar Anne legt uit hoe problemen op school of op het werk kunnen zorgen voor een vicieuze cirkel waarin hun verslaving dan nog net meer gevoed wordt door de negatieve ervaringen. Bij stabiliteit van het professionele leven, volgt er sneller balans in het privéleven en is er vaak ook meer volharding om van de verslaving af te raken.
Je moet wel beseffen dat het probleem zich niet oplost na één gesprek. Het vraagt tijd. Wees geduldig.
Eén van de belangrijkste zaken waarbij je kan helpen is om gewoonweg te praten. Daardoor pieker je zelf ook minder over de situatie. Maak de persoon in kwestie wel duidelijk dat je eerlijkheid verwacht. "Als je op de hoogte bent van wat er gebeurt en op welke momenten de verslaving wordt gevoed, kun je helpen, maar vertrouwen is key", benadrukt Anne. Belangrijk tijdens gesprekken waarin een verslaafde zich openstelt, is om niet te oordelen. Een verslaafde voelt zich vaak alleen, dus "luister en toon dat je er bent." Je moet wel beseffen dat het probleem zich niet oplost na één gesprek. Het vraagt tijd. Wees geduldig.
Anne hamert ten slotte op het belang van je eigen welzijn. Cijfer jezelf niet weg voor de ander en breng jezelf niet in gevaar. Ze sluit af met de woorden: "Het belangrijkste wat je kunt doen, is hen motiveren en hen een reden geven om van hun verslaving af te raken. Maar uiteindelijk is het hun eigen leven, en jij hebt het jouwe ook nog."