Door Norah Beeckman
In een wereld vol traditionele en populaire hobby’s zijn er ook veel mensen die minder conventionele hobby’s uitoefenen en die daar vaak voor veroordeeld of uitgelachen worden. Waarom mensen anderen uitlachen, blijft een raadsel. Net zoals bij vreemde eetgewoonten geldt dezelfde regel: probeer het voordat je het afkeurt of ermee lacht. Hobby’s brengen mensen geluk en dat geluk mogen we hen niet afnemen.
Deze sporten en hobby’s verdienen juist bewondering en zijn uitnodigend om zelf ook eens te proberen. Niets te doen dit weekend? Haal dan je oude stokpaardje van zolder en probeer hobbyhorsing! Ben je liever creatief bezig? Verkleed je dan als je favoriete filmpersonage of als een gladiator en speel een Romein of een Viking! Zolang je gelukkig bent, maakt het niet uit waar dat geluk vandaan komt. Schuif je gitaar of voetbaltenue opzij en waag je aan de volgende bijzondere hobby’s.
Hobbyhorsing: paardrijden met een vleugje fantasie
Het bijzondere hobbyhorsing, of stokpaardrijden, is een sport in opmars in ons land. De sport is overgewaaid uit Finland, waar het een officiële sport is, via Nederland en naar België. De sport draait om verbeelding en natuurlijk ook om paardenkracht. Deelnemers, ruiters, rijden op een stokpaard. Ruiters galopperen met hun stokpaard, springen over hindernissen en kunnen ook op gymnastische wijze dressuur beoefenen, net zoals met een echt paard. Naast creativiteit heb je ook coördinatie en kracht nodig. We moeten toegeven: het ziet er indrukwekkend uit, en ik ben ervan overtuigd dat het veel moeilijker is dan het lijkt.
Zwerkbal: waag je in de wereld van Harry Potter
Zwerkbal, Quidditch in het Engels, is een sport die origineel werd beoefend door de tovenaars in de boeken en films van J.K. Rowling’s Harry Potter. De fictieve sport kan nu ook door ‘muggles’ – mensen zonder magische krachten – gespeeld worden. Het is een snelle sport die aspecten uit handbal, rugby en trefbal combineert. In de originele boeken en films wordt de sport al vliegend op een bezemsteel uitgeoefend, maar bij ons kan het gewoon met een stok tussen de benen. Het doel van de sport is dat de ‘jagers’ proberen te scoren door de ‘slurk’, de bal, in een van de drie ringen te gooien, die bewaakt worden door ‘wachters’. De wedstrijd kan gewonnen worden door de ‘gouden snaai’ te pakken te krijgen. Het is een dynamische, intensieve sport die uithoudingsvermogen combineert met teamwork. Best ingewikkeld op het eerste gezicht, maar wie wil zich nu niet aan een sport wagen die beheerst wordt door de beroemde Harry Potter? Zelfs zonder magie is de sport betoverend. Het is alleen jammer dat er bij ons geen vliegen aan te pas komt.

Hobbyhorsing draait om verbeelding
Cosplay: meer dan een verkleedpartij
Cosplay, een samenvoeging van ‘costume’ en ‘play’, wordt beschouwd als een soort performatieve kunst, waarbij gebruik wordt gemaakt van kostuums en accessoires om een bepaald personage uit te beelden. Het is een creatieve hobby waarbij mensen zich voornamelijk verkleden als personages uit manga, anime, stripverhalen, romans, computerspelletjes en films. Het is eigenlijk een soort kunst: cosplayers steken vaak vele uren of zelfs maanden tijd in het maken van de gedetailleerde outfits. Cosplay is een vorm van expressie. Over cosplayers wordt vaak gezegd dat het gewoon volwassenen zijn die zich verkleden. Laten we eerlijk zijn: we vonden het als kind geweldig om ons te verkleden als onze favoriete prinses of stripheld. Waarom zou dat nu niet meer leuk zijn? Het lijkt wel de ultieme manier om te ontsnappen aan het dagelijkse leven en je volledig in te leven in de wereld van iemand anders.
Prancercise: dans erop los!
Prancercise, gecreëerd door de Amerikaanse Joanna Rohrback, is een holistische fitnessmethode. Het is een vrolijke, ritmische manier om te bewegen. Het wordt soms gezien als een soort ‘low-impact aerobics’ uit de jaren tachtig, die jogging en dansen combineert. De filmpjes van bedenker Joanna Rohrback worden vaak gedeeld op het internet als grap, maar dat wil niet zeggen dat het onzin is. De lichte, energieke bewegingen focussen eerder op plezier maken dan op calorieën verbranden. De filmpjes lijken misschien wel komisch, maar ze zorgen voor vreugde en zetten aan tot bewegen. Dus ga naar buiten, zet een muziekje op en leef je uit tijdens prancercise!