In het hart van Brussel bevindt zich de hoofdzetel van de La Poudrière gemeenschap. De commune, die al ruim zestig jaar in België bestaat, is verdeeld over vier vestigingen. Hier wonen de bewoners op solidaire en ecologische wijze samen. Met hun levensstijl willen de bewoners een alternatieve manier van leven aanbieden voor de huidige kapitalistische maatschappij.
Doelstellingen
De gemeenschap leeft volgens de vijf doelstellingen: rechtvaardigheid, vriendschap, aanwezigheid, ascese en hoop of utopie. Deze beleven ze door het gemeenschappelijk delen van wat ze hebben, eenvoudig te leven, samen te werken en elkaar te helpen.
“Wij zijn utopianen. Een utopia is iets waar we iedere dag naar moeten streven. Onze maatschappij heeft een alternatieve manier van leven nodig. Het zou niet enkel mogen gaan om wat voor huis je hebt of hoeveel auto’s. Door bescheiden te leven en hard te werken willen we tonen dat het ook anders kan.”
Tweedehands
De hoofdzetel ligt in de Kruitmolenstraat, waar oblate priesters de gemeenschap in 1958 oprichtten. Daarna breidde La Poudrière doorheen de jaren uit met drie vestigingen in Péruwelz, Rummen en Anderlecht. Sinds de jaren zeventig leven de inwoners volgens de christelijke principes van de Emmaus-beweging, onder het motto “samen wonen, samen werken, samen delen.”
Leden van de internationale beweging verblijven in woon-werkgemeenschappen waar ze leven van de inkomsten uit hun kringloopbedrijven. Hier verzamelen en herstellen ze kledij, kleine elektronica en huishoudelijke artikelen gedoneerd door omwonenden, bedrijven of overheidsdiensten. Nadien verkopen de leden deze producten in hun tweedehandswinkels. Naast het recycleren van goederen draagt de gemeenschap bij aan het milieu door zelf hun voedsel te telen op hun biologische boerderij in Péruwelz. Hun ecologische voetafdruk verkleinen is een belangrijk doel van de leefgemeenschap.
Persoonlijk bezit wordt in La Poudrière niet toegelaten. Het bezit dat een lid verzamelt na het toetreden tot de gemeenschap wordt met alle leden gedeeld. De persoonlijke bezittingen die iemand op het moment van toetreden bij zich heeft mogen wel bijgehouden worden. Daarnaast krijgen de leden per week 30 euro aan zakgeld. Alle andere kosten rond acomodatie, schoolgeld, vakantie en medische zorgen worden betaald door de gemeenschap.
Samen
La Poudrière staat niet onder leiding van één persoon. Alle leden van de pluralistische gemeenschap voeren samen beslissingen door, waarbij ieder lid een evenwaardige stem heeft. De gemeenschap staat open voor iedereen. Mensen uit alle lagen van de bevolking, zowel rijk als arm, hoog- of laag geschoold, binnen- of buitenlands, (niet) gelovig, zijn vrij om zich bij de commune aan te sluiten.
“Ik vond hier een kans om te groeien. Niet alleen mentaal, maar ook emotioneel.” Zo zegt Eric (52) die bijna 30 jaar in de gemeenschap woont. “Na mijn studies als burgerlijk ingenieur wou ik mijn verplichte legerdienst niet doen. Dus vertrok ik voor drie jaar naar Oost-Afrika. Hier kwam ik in een dorp terecht kwam waar ik mensen zag samenwerken aan verschillende projecten. Dat liet een diepe indruk op mij na. Terug in België ging ik op zoek naar mijn eigen ‘Afrikaans dorpje’. Na 28 jaar in de gemeenschap weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik heb hier veel geleerd over mezelf.”
Nora Rodet, Redacteur