School in Mechelen toont het goede voorbeeld
Hoewel de media steeds meer aandacht besteden aan pesten, blijft pestgedrag een aanzienlijk probleem in onze samenleving. Volgens onderzoekers van de UGent werd een op vijf jongeren in Vlaanderen afgelopen twee maanden gepest. Om dat cijfer te laten dalen, is het belangrijk dat er doorheen het jaar aanhoudend initiatieven worden genomen. Jeugdorganisatie Tumult en de secundaire school Ursulinen zijn schoolvoorbeelden van hoe pesten kan worden bekampt.
Tumult is een van de jeugdorganisaties die actie onderneemt om kinderen en jongeren op een vredevolle manier te laten samenleven. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan het thema pesten. Pieter Denayer en Ester Laureys zijn pestdeskundigen bij Tumult. Denayer is een van de medeorganisatoren van de Vlaamse Week tegen Pesten en Laureys geeft vormingen over pesten. Zij geven een woordje uitleg over de manier waarop ze te werk gaan.
Denayer benadrukt het belang om op te komen tegen pesten: “De gevolgen van pesten kunnen zeer groot zijn. Ze kunnen invloed hebben op de studieresultaten, maar ook op het algemeen welzijn van de leerling. Daarbovenop heeft het een langdurig negatief effect op het zelfvertrouwen. Mensen die tijdens hun jeugd gepest werden, kunnen daar op veertigjarige leeftijd nog steeds de gevolgen van ondervinden.”
De gevolgen van pesten kunnen zeer groot zijn. Vandaar is voorkomen beter dan genezen.
‘Voorkomen is beter dan genezen’ is een uitdrukking die Tumult ter harte neemt. Volgens Laureys is het niet eenvoudig om te reageren op pestgedrag. “Om het aan te pakken, moet het eerst worden gezien. Dat is een moeilijke opgave aangezien pesten vaak gebeurt als er geen volwassene aanwezig is. Het gebeurt ook online, wat moeilijk te controleren is. Daarnaast durft het slachtoffer vaak de stap niet te zetten om er iemand over aan te spreken. Daarom zetten we sterk in op een preventief beleid waarbij scholen en jeugdwerkingen een veilige omgeving creëren waar iedereen zich goed voelt. Zo kan pestgedrag minder gedijen.”
Hoe kan zo een veilige omgeving gecreëerd worden? “Wij geven veel vormingen aan jeugdwerkers. De vorming over pesten is het populairst. We merken dat er vanuit jeugdwerkers een grote vraag is naar wat ze er tegen kunnen doen. Daarnaast schrijven we online voor watwat.be. Dat is een jongereninformatieplatform waar we op maat schrijven van jongeren. Daar worden tips gegeven hoe ze kunnen omgaan met pesten, bijvoorbeeld: ‘wat kun je doen als je ziet dat een vriend wordt gepest?’ We schrijven ook voor grenslijn.be. Dat is gericht op begeleiders in zowel onderwijs, jeugdbewegingen als sportverenigingen”, aldus Laureys.
Laureys wijst erop dat een pester niet meteen mag worden bestraft
Het is onmogelijk om pestgedrag volledig de wereld uit te helpen. Daarom is het belangrijk om op een goede manier op te treden als er wordt gepest. Hoe gaat dat in zijn werk?
Laureys wijst erop dat een pester niet meteen mag worden bestraft. “Je moet in eerste instantie met de pester in gesprek gaan zodat je weet wat de achterliggende redenen zijn van het gedrag. Vaak kan een pester de gevolgen niet inschatten.”
Voor de slachtoffers zijn er vanuit de Vlaamse overheid ‘Aanspreekpunten Integriteit’ opgericht, afgekort ‘API’. Elke organisatie moet een API hebben waar slachtoffers zich kunnen aanmelden als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, zoals pestgedrag. Dat aanspreekpunt kijkt op welke manier het probleem kan worden aangepakt. Tumult geeft opleidingen aan de toekomstige aanspreekpunten in het jeugdwerk.
"We werken aan een warm schoolklimaat waarbij wordt ingezet op kwaliteitsvolle interacties tussen leerlingen.”
Liesbet Sourbron, leerlingbegeleider en zorgcoördinator bij Ursulinen
Naast het geven van vormingen en tips, reikt Tumult jaarlijks in het kader van de Vlaamse Week tegen Pesten de 'Pesten, dat kan niet'-prijs uit aan de school met het beste anti-pestbeleid. Er wordt gekeken welke acties scholen op jaarbasis ondernemen tegen pesten. Dit jaar ging de hoofdprijs naar de secundaire school Ursulinen in Mechelen. Ursulinen kreeg een bedrag van 2500 euro waarmee ze het anti-pestbeleid verder kan uitbreiden.
Liesbet Sourbron, leerlingbegeleider en zorgcoördinator bij Ursulinen, licht toe wat het beleid van de school zo goed maakt. “We werken aan een warm schoolklimaat waarbij wordt ingezet op kwaliteitsvolle interacties tussen leerlingen.” Hieronder kun je lezen hoe Ursulinen strijdt tegen pesten:
|
Op basis van het sterke anti-pestbeleid is duidelijk dat Ursulinen een voorbeeldschool is op vlak van pesten. Met het bedrag dat de school heeft gewonnen, gaat ze haar beleid zelfs nog verbeteren. “We willen een mooi zitmeubel bouwen rond de babbelboom. Aangezien de babbelboom in het midden van de speelplaats staat en dus weinig privacy biedt, willen we ook een aparte ruimte inrichten als babbelhoek. Dat zal een plaats zijn waar de vertrouwensleerlingen gesprekken kunnen voeren met leerlingen die daar nood aan hebben”, vertelt Sourbron.
Pesten is van alle tijden, maar het is gelukkig bespreekbaarder geworden in onze huidige maatschappij, mede dankzij de initiatieven die errond worden genomen. Het blijft desondanks een hardnekkig en veelvoorkomend probleem. De strijd blijven aangaan en niet opgeven is de boodschap.