Brussel heeft de reputatie grijs te zijn. Grijs, een beetje ruw en nogal luid. Steden lijken in het algemeen vaak een opeenstapeling van beton en metaal. Er zou weinig plaats zijn voor groen en natuur in een stad. Toch heeft Brussel prachtige groene plekjes waar je je helemaal kan ontspannen.
Het Jubelpark is een fijne plek om rond te kuieren / Foto: Pixabay
BRUZZ rapporteerde deze maand dat tussen 2003 en 2016 meer dan veertien procent van het groen in Brussel verdween. Zowel kleine als grote natuurgebieden gingen volgens Amsterdamse onderzoekers verloren. Nieuwbouwprojecten zoals Thurn en Taxis in Brussel-Stad, de ULB-site aan de Pleinlaan in Elsene en het Erasmusziekenhuis in Anderlecht zouden de grote boosdoeners zijn. Toch blijft Brussel een groen paradijs voor wie weet waar naartoe.
Vijfduizend hectaren groen
Het meest bekende bos in Brussel is het Zoniënwoud. Gelegen in het zuidoosten van de stad, erkend als Unesco Werelderfgoed voor haar beukenkathedraal en het populairste Brusselse natuurgebied op Tripadvisor. Omdat het woud deels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, deels in Vlaanderen en Wallonië ligt, is het een schoolvoorbeeld voor de Belgische staatstructuur op zijn best.
Het Zoniënwoud is verder omringd door het Terkamerenbos, het Arboretum van Tervuren, het Kapucijnenbos en het domein Solvay, samen goed voor zo’n vijfduizend hectaren groen. Je kan er fietsen, joggen en paardrijden maar natuurlijk ook gewoon wandelen. Het Terkamerenbos, een uitloper van het Zoniënwoud, reikt helemaal tot in het centrum van de stad, dichtbij de bekende Louisalaan.
De gezichten van Brussel
Voor de wandelaars onder ons die niet genoeg kunnen krijgen van de natuur is er ook nog de Groene Wandeling rond Brussel. Het ononderbroken wandel- en fietspad van zestig kilometer gaat in een lus door parken en natuurgebieden. Het initiatief van Leefmilieu Brussel wil daarmee de verschillen gezichten van Brussel tentoonstellen: het stedelijke, rurale en industriële. Een ideale manier om de stad te (her)ontdekken.
Parkpauzes
Je hoeft niet steeds je wandelschoenen aan te trekken om in het groen te vertoeven. Tijdens de middagpauze kan je in het centrum rustig je lunch opeten aan de Kunstberg of je benen strekken in de tuin Kleine Zavel. Dicht bij de Europese Wijk kan je kuieren rond de fonteinen en beeldhouwwerken in het Jubelpark met de machtige triomfboog op de achtergrond. In Schaarbeek vind je dan weer het Josaphatpark en ook het park van Laken is een toevluchtsoord voor jong en oud om zich samen te ontspannen.
Tijdens de zomer kan het festival SuperVliegSuperMouche in het Park van Vorst de jongsten onder ons zeker bekoren. Acrobatie, parktheater en muziek, het is er allemaal. Evenementen zoals Boterhammen in het park zijn het bewijs dat zowel de Brusselaar als de pendelaar graag samen zijn boterhammetjes opeet, omringt door de natuur.
Brussel is hoofdzakelijk een grijze stad, dat is zeker, maar ook voor groen is er plaats. Van parken, over natuurgebieden, tot wereldberoemde bossen, iedereen kan er zijn plekje vinden. Van de jonge gezinnen zonder tuin tot de plussers die graag samen petanque spelen. Van de ambtenaren die door het Warandepark wandelen tot de levendige buurtbewoners die graag vertoeven in het Elisabethpark.
Justine Helleputte