“Het jongste gemeenteraadslid worden, gaf veel voldoening”
Je bent jong en je wilt wat: Jason Broodcoorens (24) ontdekte tijdens een lezing van Theo Francken (N-VA) dat zijn politieke hart bij (Jong) N-VA ligt. Sinds de verkiezingen van 2018 mag hij zichzelf jongste gemeenteraadslid noemen en intussen verkozen zijn partijleden hem tot voorzitter van N-VA Gooik. Een gesprek over zijn carrière en visie op jongeren en politiek.
Tom Verpaelst
Ik zal met de deur in huis vallen: voorzitter N-VA Gooik en gemeenteraadslid op je 24ste. Is jouw hoogtepunt bereikt?
Ik hoop dat dit nog niet het hoogtepunt is. Binnen de politiek, en dus ook binnen mijn partij, zijn er zeker nog wat doorgroeimogelijkheden.
Waar is jouw politieke carrière begonnen?
Ik ben destijds naar een lezing gegaan van Theo Francken in Lennik. Via de contacten die ik bij Jong N-VA legde, ben ik bij N-VA Gooik terecht gekomen. Daar heb ik meteen veel kansen gekregen en gegrepen.
Was Jong N-VA een logische tussenstop?
Jong N-VA kan een leuk opstapje zijn naar N-VA, omdat het veel laagdrempeliger is. Een kroegentocht bijvoorbeeld zal N-VA niet snel organiseren, terwijl we dat met Jong N-VA wel regelmatig deden. Die laagdrempeligheid kan helpen om meer jongeren in de politiek te trekken.
Als partijvoorzitter moet je de standpunten van je partij uitdragen. Is het moeilijk om het op te nemen tegen meer ervaren politici?
Ja, dat is moeilijk. Dat ervaarde ik vooral toen ik de eerste jaren in de gemeenteraad zat. Ik was het jongste gemeenteraadslid van Gooik en zat tegenover Michel Doomst (CD&V), die toen al een hele poos burgemeester was. Dan mag je nog zo goed voorbereid zijn als je wil, heel vaak moet je improviseren; je merkt dan snel dat de andere persoon meer ervaring heeft.
Wat zijn jouw persoonlijke hoogtepunten?
De verkiezingen van 2018. Dat was toch wel de eerste grote overwinning. Het was de eerste keer dat ik me echt kon bewijzen tegenover de Gooikenaars. Dan meteen het jongste gemeenteraadslid worden, gaf veel voldoening.
Waar zie je jezelf binnen vijf à tien jaar?
Ik denk dat er gemeentelijk nog veel ruimte is om stappen te zetten. Het zou natuurlijk leuk zijn om als voorzitter van een partij ook actief deel te nemen aan het bestuur. Daarom zou ik graag eens over een bestuursakkoord onderhandelen of een schepen of twee afleveren. Wie weet word ik zelfs burgemeester. Dat zijn zeker ambities.
Je ziet het zitten om als burgemeester aan de slag te gaan?
Ik denk dat ik daar nu niet de geschikte persoon voor zou zijn. Hoewel ik in Gooik woon, ben ik er niet altijd en het burgemeesterschap vraagt ook ontzettend veel energie. Ik vind dat je dat vooral moet doen om iets te kunnen betekenen en momenteel zou dat niet lukken. Maar ik sluit het op langere termijn niet uit.
Binnenkort komen er opnieuw verkiezingen aan en dat is iets nieuws voor heel wat jongeren. Hoe bereiden ze zich volgens jou het beste voor om te kiezen?
Probeer het complexe politieke systeem beter te begrijpen. Je mag van eender welke partij de doelstellingen kennen, maar je moet ook begrijpen hoe het komt dat ze die vaak niet kunnen doorvoeren.
Wat hebben jongeren nodig om politieke keuzes te maken?
Dat is een moeilijke vraag. Ik kan mij voorstellen dat veel jongeren zich aangesproken voelen door de klimaatmarsen. Je mening laten horen is ook aan politiek doen en dat beseffen jongeren niet altijd. Een belangrijke kanttekening is dat ze niet aan partijpolitiek hoeven te doen om met politiek bezig te zijn. Politiek draait immers om meer dan partijen.
Ik zie je bedenkelijk kijken bij de klimaatmarsen.
Ik heb veel sympathie voor jongeren die zich ergens voor engageren. Over het klimaat heb ik mijn eigen mening, maar ik vind het wel goed dat jongeren hun stem laten horen. Dat is al een belangrijke eerste stap richting partijpolitiek.
Hoe kunnen jongeren volgens jou meer betrokken raken bij politiek?
Enerzijds vind ik dat er een verplicht vak over politiek moet zijn op (de middelbare) school. Iedereen zou een notie moeten hebben van hoe politiek in elkaar zit. Anderzijds vind ik het belangrijk dat jonge politici een kans krijgen. Toen ik zelf net in de politiek zat, merkte ik dat jongeren me er veel sneller over aanspraken en vragen stelden. Ik discussieerde over politiek met mensen, van wie ik nooit dacht dat ze daarmee bezig waren.
Als je je nu tot onze lezers mag richten, hoe kunnen ze zich volgens jou voorbereiden op de verkiezingen in 2024?
Ik denk vooral door zich te verdiepen in de standpunten van de verschillende partijen en door open te staan voor andere meningen. Probeer een beslissing te nemen met je hoofd, en misschien ook een beetje met je hart, maar maak vooral een beredeneerde beslissing op basis van informatie. Dat kost tijd, dat is waar. Maar de komende verkiezingen zijn ontzettend belangrijk.