Vroeger was het haast een evidentie: zodra je achttien jaar wordt, haal je je rijbewijs. De laatste jaren is een tegenovergestelde trend opgedoken, waardoor jonge mensen steeds langer wachten met leren rijden. Alec (23) en Sofie (23) zijn generatiegenoten, maar hebben uiteenlopende visies wat autorijden betreft. Ze gaan in debat over elkaars opvattingen.
© Ellen Sanders
Sofie (23) rondt dit jaar haar tweede master in algemene economie af, maar heeft nog geen rijbewijs. Alec (23) heeft vorig jaar zijn universitaire studies afgerond en is al zes maanden aan de slag binnen de IT-sector. Hij haalde zijn rijbewijs van zodra hij achttien jaar werd.
Persoonlijke keuze
“Mijn keuze om te wachten met leren rijden gaat eerder om een persoonlijke overtuiging”, aldus Sofie. Toen ze achttien jaar werd, vond ze een rijbewijs halen een grote verantwoordelijkheid. Bovendien voelde ze zich niet veilig op de weg aangezien heel wat mensen in haar ogen geen veilige chauffeurs zijn. “Nu ik drieëntwintig jaar ben heb ik niet langer rijangst, maar ik voel nog altijd geen haast om mijn rijbewijs te halen omdat ik het niet echt nodig heb. Ik zie het als iets om te behalen op het juiste moment.” Ze ervaart dat veel jongeren een bepaalde druk voelen om hun rijbewijs te halen, omdat ze het nodig vinden om met de auto naar hun werk te rijden. Zelf ervaart ze dat gevoel niet: “Ik zal het eerder aanleren als het mij uitkomt”, zegt ze.
Alec heeft een totaal andere ervaring met leren rijden. “Ik heb mijn rijbewijs gehaald omdat ik daartoe verplicht werd door mijn mama. Wij wonen in the middle of nowhere dus ik moest mijn rijbewijs halen tegen dat ze op reis vertrok, zodat ik zelfstandig overal naartoe kon gaan.” Na twintig uur rijles legde Alec meteen zijn examen af. Al had hij ook zijn eigen redenen om zo snel mogelijk een rijbewijs te willen behalen. “Ik kon niet van mijn mama verwachten dat ze mij overal naartoe bracht”, vertelt Alec. “Ik wou niet dat zij elke vrijdagavond voor mij moest opgeven zodat ik mijn hobby’s kon beoefenen.”
Sofie: “Momenteel zou ik leren rijden bekijken als een vorm van extra studeren in mijn vrije tijd.”
Sofie zegt dat haar keuze om niet te leren rijden ook gelinkt is aan haar hogere studies. “Ik wou mijn rijbewijs ofwel vlak na mijn middelbare opleiding behalen, ofwel na mijn universitaire studies. In het middelbaar behaalde ik mijn theorie-examen al, maar ik voelde me toen veel te jong om achter het stuur te kruipen. Veel mensen ondervinden een bepaalde nood aan vrijheid eens ze de kaap van achttien jaar bereiken, maar ik had dat niet.” Haar studies en hobby namen veel tijd in, waardoor er weinig tijd overbleef om te leren autorijden. “Dit jaar studeer ik af en dan zou ik eventueel wel mijn rijbewijs proberen halen omdat ik dan meer vrije tijd zal hebben. Momenteel zou ik leren rijden bekijken als een vorm van extra studeren in mijn vrije tijd.” Alec denkt daar anders over. “Ik reed elke vrijdag sowieso al met de auto naar mijn hobby’s en daarnaast was ik ook het type student die vaak met de auto naar zijn kot reed.”
Stad of dorp
Sofie denkt dat de keuze om al dan niet vroeg je rijbewijs te behalen dikwijls afhangt van je woonplaats. “In een boerendorp heb je vaak maar een paar bussen op een dag. Ik woon in de stad en heb het geluk dat er op twee minuten wandelen van mijn huis een bushalte is.” Met de bus staat ze altijd binnen de vijf minuten in het centrum van de stad. “Mijn ouders voerden me soms wel ergens naartoe, maar anders gebruikte ik het openbaar vervoer.” Alec legt uit dat zijn situatie op dat vlak helemaal anders was. “In mijn dorpje moest je altijd een belbus bestellen om met het openbaar vervoer te kunnen gaan. Ik was daarmee drie à vier uur onderweg naar mijn middelbare school.”
Sofie: “Op familiefeestjes is het een terugkerend mopje dat ik afwacht tot de auto’s zelf kunnen rijden."
Sofie hoopt na haar afstuderen met de trein naar het werk te kunnen gaan. “Mijn beide ouders gaan met de trein naar hun werk, dus dat is er bij ons thuis wel ingebakken. Wij gebruiken de auto vooral als we familie gaan bezoeken die ver weg woont.” Ze wil binnenkort haar theorie-examen afleggen, maar er zit geen haast achter. “Ik pendelde altijd naar de universiteit, dus het openbaar vervoer is iets waar ik altijd op gerekend heb. Dagelijks op de bus en de trein zitten heeft mij dan ook nooit gestoord. Ik zou het niet erg vinden om dat voor mijn toekomstige job zo verder te zetten. Ik wil mijn rijbewijs ooit wel halen gewoon zodat ik het heb, maar dat is voor mij geen noodzaak vlak voor ik begin te werken.”
De toekomst van autorijden
Alec en Sofie zien het milieu als een belangrijke factor om niet te leren rijden. “Ik vind het milieu een goed argument om niet te rijden”, meent Alec. “Maar binnen vijf jaar is die reden niet meer geldig aangezien de meeste auto’s tegen dan elektrisch zullen rijden.” Sofie gaat akkoord met Alec zijn opinie: “Milieu is inderdaad een factor maar voor hoeveel jaar gaat dat nog spelen? En ook, er zijn andere meer vervuilende dingen dan met de auto rijden. Maar alle beetjes helpen natuurlijk.”
Sofie legt uit dat verschillende van haar nonkels wel nog conservatief denken op vlak van autorijden. “Op familiefeestjes is het een terugkerend mopje dat ik afwacht tot de auto’s zelf kunnen rijden.” Ze geeft toe dat zelfrijdende auto’s haar wel aanspreken. Ze is alvast gelukkig met het feit dat je tegenwoordig niet meer verplicht bent om met een geschakelde auto te leren rijden. “Iedereen zegt me altijd dat schakelen het moeilijkste is, dus als dat wegvalt dan krijg ik extra motivatie om toch aan mijn rijbewijs te beginnen”, aldus Sofie.
Ellen Sanders