De wereld veranderen, hoe begin je daaraan?
Wil je je stem laten horen, maar weet je niet goed hoe? Activisme begint voor velen bij leren over de problemen in de maatschappij. Onze redactie maakte een selectie van boeken die je een helder inzicht geven in wat er allemaal speelt in de wereld van het activisme en wat je zelf kunt doen om de wereld te veranderen.
Anouk de Visser
Het Klimaatboek – Greta Thunberg (30 euro)
“Er is nog hoop, maar dan moet er wel nu iets veranderen.” Dat is de conclusie van Greta Thunberg in 'Het Klimaatboek'. Beginnende klimaatactivisten bleven haar vragen waar ze moesten starten om dingen te kunnen veranderen. De nodige informatie is nu zodanig verspreid, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Samen met wetenschappers en klimaatexperten stelde Thunberg een boek samen. Dat resulteerde in “een holistisch overzicht van hoe het met de wereld gesteld is, hoe we tot hier zijn gekomen, wat er nog moet gebeuren en ook wat er – ondanks het bewustzijn over de klimaatcrisis – nog niet is gebeurd.”
Het boek is een verzameling van artikels die op een heel toegankelijke manier geschreven zijn is door klimaatwetenschappers. De artikels zijn vier tot vijf pagina’s lang, waardoor je niet verstrikt raakt in langdradig wetenschappelijk jargon. Het Klimaatboek beperkt zich niet tot discussies over herbruikbare tasjes en vegetarische nuggets, ook de maatschappelijke ongelijkheid en de invloed ervan op de klimaatcrisis komen aan bod.
Als je niet weet waar te beginnen, begin dan bij Het Klimaatboek. Zelfs als je nu pas meestrijdt tegen de klimaatcrisis, ben je nog steeds een pionier, aldus Greta Thunberg.
Ook goed om te weten: de opbrengst van de verkoop gaat naar klimaatdoelen.
Het Laatste wat ik nog wil zeggen over racisme – Dalilla Hermans (20 euro)
In 'Het Laatste wat ik nog wil zeggen over racisme' vertelt doorgewinterde activiste Dalilla Hermans over haar ervaring aan de frontlinie in de strijd tegen racisme. Ook deelt ze haar eigen ervaring met racisme als zwarte vrouw in Vlaanderen. Na vijf jaar strijden en bedreigingen en beledigingen incasseren, geeft ze de stok graag door aan anderen.
Het boek vertaalt de vermoeidheid die met activisme gepaard gaat en is tegelijk een oproep om actief mee te vechten tegen racisme. Ook geeft Hermans handvatten voor een betere beeldvorming en representatie. Ze legt uit dat representatie niet altijd positief is en ook puur tokenisme kan zijn. Een voorbeeld daarvan is dat iemand van kleur een job zou krijgen om de indruk van diversiteit te wekken.
De kracht van het boek zit in de persoonlijke ervaringen die Hermans deelt. Zo hoor je als witte lezer wat het effect is van wat sommigen als ‘een grapje’ beschouwen of wat het effect van microagressies is.
Het boek is kort, maar krachtig en opent de ogen voor racisme in Vlaanderen.
Onzichtbare vrouwen – Caroline Criado Perez (22,50 euro).
De wereld is gebouwd op de mannelijke standaard. Zo is het aantal openbare toiletten in grootsteden de laatste decennia afgenomen (voor vrouwen een groter ongemak dan voor mannen) en is de kans dat een vrouw ernstig gewond raakt in een auto-ongeluk groter dan voor een man. Lange tijd bestonden er namelijk geen crashtest-dummy's die waren afgesteld op het vrouwelijke lichaam. Tal van zulke voorbeelden komen aan bod in 'Onzichtbare Vrouwen', waarin Caroline Criado Perez de ‘genderdatakloof’ blootlegt. Vrouwen worden niet doelbewust van data uitgesloten, maar onderzoekers meten ze simpelweg niet.
Er zitten niet genoeg vrouwen aan de vergadertafel, waardoor hun mening niet doorweegt en de maatschappij systematisch geen rekening met hen houdt. Wie niet gezien wordt, wordt niet begrepen. Criado Perez baseert zich op cijfers uit verschillende internationale onderzoeken om haar punt kracht bij te zetten en de ongelijkheid vorm te geven.
De voorbeelden in het boek tonen hoe de wereld grotendeels is ingericht voor mannen en hoe we vrouwen daarmee systematisch uitsluiten. Het boek geeft je concrete voorbeelden van ongelijkheid die je aan het denken zetten. De vrouw mag gerust wat zichtbaarder zijn.