In station Brussel-Centraal is het elke ochtend razend druk. Honderden pendelaars springen van de trein en reppen zich naar school of naar kantoor. Maar hebben ze nog tijd om te genieten van de hoofdstad tussen al dat constante heen-en-weerreizen? Wij vroegen enkele Brusselaars waarom ze van hun woonplaats houden en verzamelden wat tips zodat je als pendelaar toch maximaal van de stad kan profiteren.
Vertrekbord in Brussel-Centraal / Foto: Justine Demeulenaere
Volgens het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse pendelen er dagelijks maar liefst 365.000 mensen naar het Brusselse Gewest. In de meeste gevallen zien pendelaars niet meer van de stad dan het station, de metrohalte en hun school- of werkplek. Een jammerlijke zaak, als je het aan ons vraagt.
Intrigeert de stad je, maar verlang je ook naar een huis met een tuin of een appartement waar je je niet blauw aan betaalt? Maak dan gebruik van volgende tips om je als pendelaar toch een klein beetje ‘Brussels’ te voelen:
1. Observeer met een open geest. Buitenstaanders zetten Brussel snel weg als gevaarlijk, lelijk en druk. Toch zijn de meeste Brusselaars wel overtuigd van de schoonheid van hun metropool. Probeer je als pendelaar open te stellen voor de stad in al haar aspecten.
- Kijk door de stereotypen heen. “Bijna iedereen die genoeg tijd in de stad doorbrengt en de moeite doet om de stad te leren kennen, leert om ervan te houden. Er is een grote en levendige gemeenschap, er worden allerlei evenementen georganiseerd en je vervelen in Brussel is haast onmogelijk”, zegt ingenieur Ben (26). Tijdens zijn studententijd pendelde hij van Halle naar Brussel. Nu woont hij al een jaar in de stad.
- Laat je inspireren. Gianni (24), sociaal en administratief assistent, uit zijn enthousiasme: “Deze stad heeft mij de vrijheid gegeven om een eigen identiteit te vormen. De mix van mensen van over de hele wereld hebben mij op een kritische manier leren nadenken en een mening te leren vormen ten opzichte van de wereld.
Uitzicht vanop de Kunstberg / Foto: Pexels
2. Ontdek de stad. Vermijd toeristische plekken zoals de Grote Markt en de Nieuwsstraat en ga in plaats daarvan op verkenning. Volgens studente Journalistiek Nena (23) heeft de stad enorm veel te bieden: “Ik woon zelf graag in Brussel omdat ik hou van nieuwe prikkels en Brussel daar de belichaming van is. Er valt hier altijd iets nieuws te ontdekken, of het nu een nieuw café, nieuwe mensen of een verdoken plekje in Sint-Gillis is.”
- Ga een keer per week (of per maand) lunchen met je collega’s of medestudenten bij een lokaal restaurant.
- Zak na het werk eens af naar een van de vele kleine Brusselse cafeetjes. Drink een wijntje op een terras in de zomer, schrijf enkele gedachten neer in een boekje, lees de krant of een magazine en neem even de tijd om te bekomen van de lange dag.
- Gebruik een deel van je lunchpauze om een wandeling door de buurt te maken.
- Pen alle concerten, lezingen, theaterstukken of rommelmarktjes neer die je graag nog eens zou zien in de hoofdstad en probeer iedere maand eentje van de lijst te schrappen.
- Neem je de metro naar het werk? Vermijd die voor een dag en huur in plaats daarvan een deelstep richting kantoor. Het geroep en het getoeter in het verkeer in levenden lijve ervaren? Brusselser kan het haast niet!
Eentje voor het lijstje: de Keith Haring-tentoonstelling in de Bozar (tot 20 april 2020) / Foto: Pixabay
3. Omarm de diversiteit aan talen en culturen. Een van de grootste troeven van de Belgische hoofdstad is de multiculturaliteit. Studente Manuele Therapie Amber (23) beschrijft het zo: “Ik woon graag in Brussel omdat de stad leeft. De straten zijn nooit leeg en er is altijd wel iets te doen. Je kan ook letterlijk en figuurlijk van verschillende culturen proeven en dat spreekt me erg aan.”
- Knoop gesprekken aan met mensen aan de kassa en leer snel switchen tussen het Nederlands, het Frans en het Engels. Maak je niet te veel zorgen om een verkeerde uitspraak of verkeerd woordgebruik, vaak appreciëren mensen de moeite.
- Verdiep je tijdens de pendelrit in het Brusselse dialect. Slechts een klein deel van de bevolking spreekt het nog, maar het blijft een bijzonder en interessant taaltje. Auteur Marcel De Schrijver bundelde zo’n 6.000 Brusselse woorden en uitdrukkingen in zijn boek ‘T Es On Aa Naa.
- Maak Brusselse én internationale vrienden. Heel veel inwoners zijn oorspronkelijk niet van Brussel: een uitgelezen kans om je vriendencirkel uit te breiden en bij te leren over andere culturen en gewoonten. (En zo heb je ook altijd iemand om na het werk een koffie of een wijntje mee te drinken.)
Treinreizen bij zonsondergang / Foto: Pexels
4. Romantiseer de pendelrit. Aanvaard dat pendelen een deel is van je dagelijkse handelingen en probeer ervan te genieten. Kijk uit het raam, luister naar muziek, waan je het hoofdpersonage van een alternatieve film.
- Staar je niet blind op de nadelen. Vuile zitplekken, vertragingen, drukte en duwende mensen zijn frustrerend, maar laat je humeur er niet door verpesten.
- Integreer de hoofdstad in je pendelrit door naar een podcast of een audioverhaal te luisteren dat specifiek over Brussel gaat. Enkele aanraders:
- De driedelige radioserie “Een gehucht in een Moeras”, waarin filmregisseur Marc Didden door de straten wandelt en vertelt over de stad.
- De podcasts van Brusselse radiozender Bruzz.
- “Brutopia. Een tocht door Brussel”: een VRT-podcast met auteur Pascal Verbeken die de contrasten van de hoofdstad belicht.
Justine Demeulenaere