Luxe kringloopwinkels in opmars
49.500 euro voor een tweedehandshandtas. Een ex-miss als model voor tweedehandskledij. Hapjes en drankjes in de kringwinkel. Vintage is meer dan ooit in, maar de woorden “tweedehands” en “kringwinkel” worden nog altijd liever niet dan wel uitgesproken. Belgische ondernemingen zoals Streisant, Labellov, Due I Mani en het recente Blijzaak willen komaf maken met het clichébeeld dat “tweedehands” oproept en doen dat met hun luxe tweedehandswinkels.
In Streisant Luxe Tweedehands in Hasselt zijn alvast geen kledingstukken van Zara, H&M en Berschka te vinden. Merken zoals Ted Baker, Michael Kors en Lui Jo wel. Het is vanzelfsprekend dat Streisant geen standaardtweedehandswinkel is. De winkel verkoopt kleding, accessoires, handtassen en schoenen van designermerken die nog in perfecte staat zijn en stellen die tentoon met ex-miss België Virginie Claes als model. De stukken zijn drie maanden beschikbaar. Daarna worden ze teruggestuurd naar de eigenaar of geschonken aan de Sint-Vincentiusvereniging, een katholieke vereniging die concrete en materiële hulp biedt aan minderbedeelden.
Tweedehands handtas van Steven Deduytsche, oprichter Luxury Outlet, met bijpassende sjaal
Ook Antwerpen heeft sinds enkele jaren zijn eigen luxe tweedehandswinkel, Labellov. Om handtassen en accessoires van luxemerken te kopen of verkopen, maakt Labellov gebruik van een showroom. Die is open voor het publiek en kan daarnaast ook op afspraak bezocht worden. Met Hermès-handtassen van 49.500 euro en halskettingen duurder dan sommige auto’s springt deze tweedehandswinkel eruit. De onderneming maakt regelmatig gebruik van hippe pop-upwinkels in het centrum en super sales om de luxe tweedehandsstukken aan de man te brengen.
Due I Mani en Blijzaak zijn beide gevestigd in West-Vlaanderen, meer bepaald in Knokke-Heist en Ruddervoorde. Due I Mani onderscheidt zich door zijn exclusiviteit en authenticiteit. De winkel kiest zelf welke stukken verkocht worden en er is van alles maar één stuk voorradig. De nieuwste stukken, van onder andere Fendi, Chanel en Louis Vuitton, pronken op Instagram.
Het recent geopende Blijzaak in Ruddervoorde gaat nog een stap verder in zijn collectie. Naast kleding zijn er ook designmeubelen, decoratie, speelgoed en boeken te vinden, zoals authentieke Thonet-stoelen en originele strips van Kuifje. Er zijn dus veel stukken te vinden voor opkopers en verzamelaars, maar Blijzaak wil vooral aan het grote publiek verkopen. De opbrengst van de verkoop is bedoeld om de werking van andere kringwinkels in de buurt te verbeteren. Bovendien worden er mensen tewerkgesteld die maar moeilijk hun weg naar de arbeidsmarkt vinden. Het is duidelijk dat Blijzaak het clichébeeld van tweedehandswinkels wil verwerpen, onder meer door de lokale bevolking te helpen en een terras naast het pand te installeren.
Karen Simoens, Redacteur