Simpelweg samenwonen: zes tips om het gezellig te houden met je huisgenoten
Nu de prijzen stijgen, moeten alleenwonenden steeds dieper in hun zakken graaien. Ook zij die het ouderlijke nest willen uitvliegen, botsen op een muur. Ze zien hun verlangen naar meer privacy en zelfstandigheid smelten als sneeuw voor de zon. In dat geval kan cohousing misschien een oplossing bieden. In dit artikel lees je hoe je dat harmonieus kan laten verlopen.
TIP 1: Plannen, plannen en nog meer plannen
Een goede vriend maakt niet per se een goede huisgenoot. Verschillende levensritmes, verplichtingen en graden van ordelijkheid zorgen ervoor dat je in een gedeelde woning het bloed onder elkaars nagels vandaan kunt halen. Gelukkig kan een eenvoudig middel jullie redden van knallende ruzies in de gedeelde keuken: een planner. Hang op een goed zichtbare plek een gedeelde planner. Daarop kan elke huisgenoot schrijven wanneer er iemand over de vloer komt, wanneer er een bezoekje aan de supermarkt nodig is of de volgende poetsbeurt gepland staat. Verdeel de taken goed, zodat de keuken er niet als een slagveld bij ligt als je familiebezoek krijgt. Spreek ook af wanneer je de badkamer wilt gebruiken, zodat je niet ongewassen je dag moet beginnen omdat je huisgenoot houdt van lange douches. Goede afspraken maken in dat geval niet alleen goede vrienden, maar zorgen ook voor een netjes gepoetst huis waarin een feestje niet voor de dag van je belangrijkste examen valt.
TIP 2: Sharing is caring
Dat je veel moet delen als je met iemand samenwoont is logisch. Toch onderschatten veel huisgenoten hoeveel ze moeten delen en hoeveel aangenamer dat is als iedereen dat netjes doet. Maar elk huisje heeft zijn kruisje, dus het is ook belangrijk om je gevoelens te delen. Vind jij het vervelend dat er altijd een stapel boeken rondslingert in de woonkamer? Of struikel je elke keer opnieuw over sportschoenen die in het midden van het deurgat staan? Houd dat vooral niet voor jezelf. Vaak is je huisgenoot zich er niet van bewust dat je iets storend vindt en verandert het gedrag meteen als je het even lief vraagt. Vraag ook niet te veel, blijf redelijk.
TIP 3: Een gezonde relatie met je huisgenoot gaat door de maag
Samen koken bespaart tijd en zorgt voor minder afwas en afval. Zo houden die fles afwasmiddel en rol vuilniszakken het langer uit, wat dan weer de kosten drukt. Zoals bij alles in een gedeeld huishouden is het belangrijk om te plannen. Stel daarom een weekmenu en meteen ook een boodschappenlijstje op. Ook als jullie dieetwensen mijlenver uit elkaar liggen, is het mogelijk om samen te koken. Een spaghetti bolognese met of zonder vlees bestaat bijvoorbeeld uit exact dezelfde ingrediënten. Het is dan een kwestie van het gehakt apart te bakken en later toe te voegen. Sta je liever niet met twee in de keuken? Richt een beurtrol in. Als je absoluut geen keukentalent bent, dan ben je misschien wel de afwasser van dienst.
TIP 4: Zorg ervoor dat je op twee oren kan slapen
Iedereen heeft wel eens een slechte dag. Het is belangrijk dat je leert aanvoelen wanneer je je huisgenoot beter niet lastigvalt met je turbulente liefdesleven. Geef elkaar ruimte. Zelfs als je in een klein appartement leeft, is dat mogelijk. Laat weten waar je grenzen liggen en respecteer die van je huisgenoot. Zo kan je afspreken dat een gesloten deur betekent dat je tijd voor jezelf nodig hebt en liever geen babbeltje slaat. Misschien hou je je kamer liever off limits voor huisgenoten en zijn alleen de gedeelde ruimtes neutraal terrein. Ook zal je ontdekken dat oordopjes je beste vriend zijn. Muren zijn niet altijd geluidsdicht en als je huisgenoot verwikkeld is in een klinkende ruzie of passionele nacht, ga je liever niet klagen over het volume. Laat zeker niet over je heen lopen, bespreek je frustraties open en zoek samen naar een oplossing.
Tip 5: Financiële hygiëne
Cohousen laat je toe om wat te sparen. Je deelt niet enkel de huur, maar ook de kosten van water-, gas- en elektriciteitsverbruik. Spreek af wie instaat voor die betalingen. Als je huisgenoot die taak op zich neemt, zorg dan dat jij jouw deel van de huur op tijd overmaakt. Niets is irritanter dan graven in de eigen spaarcenten om je huisgenoot in te dekken. Als je samen meubels koopt of boodschappen doet, is het slim om die uitgaven bij te houden. Een app als Splitwise kan daarbij helpen. De app houdt bij hoeveel geld je huisgenoot je verschuldigd is. Op het einde van een bepaalde periode kun je de rekening vereffenen.
Tip 6: Sfeerbeheer
Als je je huisgenoten amper kent, kan dat voor een ongemakkelijke sfeer zorgen. Daarom is het aan te raden af en toe iets samen te doen. Elke week feesten is niet nodig, maar regelmatig met elkaar omgaan creëert een meer open sfeer in huis. Dat zorgt voor open communicatie, waardoor frustraties beter bespreekbaar zijn. Zo blijft niemand zitten met kleine irritaties en voorkom je ernstige conflicten. Als je samenwoont met één van je goede vrienden, is het ook belangrijk om de sfeer erin te houden. Omdat je elkaar zo vaak ziet, ga je al snel naast elkaar in plaats van met elkaar leven. Zonder het te beseffen doe je minder leuke dingen samen. Hou daarom vast aan tradities. Blijf elke donderdagavond naar je stamcafé gaan om samen pinten te pakken. Maak werk van jullie bucketlist en blijf samen reizen en uitstapjes maken. Op die manier overleeft jullie vriendschap het uitdagende cohousing-avontuur.