De coronapandemie zorgt ervoor dat we onze manier van leven anders moeten aanpakken. Zo ook onze sportlessen. Door de sluiting van de fitnesscentra gingen sportliefhebbers op zoek naar innovatieve en creatieve oplossingen om toch in beweging te blijven. Maar dat blijkt nog niet zo evident te zijn. Groepslessen kunnen niet meer doorgaan door een tekort aan beschikbare ruimtes, maar ook sporten in open lucht is moeilijk door de kleine buitenbubbel. De oplossing: online sportlessen via videoplatforms zoals Zoom. Zullen deze livesessies ook na corona blijven bestaan?
Analyse - Sport
![Edgar Martinez](/sites/default/files/styles/original_ratio_zero/public/2022-11/pexels-edgar-marti%CC%81nez-1638051.jpg?itok=bXgzsu0X)
©Edgar Martínez
Deelnemen aan een dansles vanuit je woonkamer, in je tuin je uppercut verbeteren onder het toeziend webcam-oog van je trainer of zweten bij een intensieve online workout vanachter je computer. Voor velen zijn dit sinds één jaar bekende taferelen geworden. Fysieke groepslessen zijn door corona niet meer toegelaten en daarom bieden sportscholen hun groepslessen online aan. Natuurlijk kan niet iedere sport beroep doen op deze lesvorm, maar zij die het wel kunnen, proberen zoveel mogelijk (nieuwe) leden te bereiken. De vraag dringt zich dan ook op of online sportlessen een tijdelijke oplossing zijn of toch permanent zullen worden geïntegreerd in het sportleven na corona.
Danserie
Dansstudio Danserie in Heverlee biedt sinds vorig jaar online danslessen aan. Het dansrooster is vrij raadpleegbaar op hun website en de lessen gaan door via Zoom. “Voor geïnteresseerde dansers is de drempel om mee te doen minder hoog bij online lessen dan bij fysieke lessen. Achter een computerscherm voelt het minder erg als je een oefening fout uitvoert of even niet kan volgen, dan tijdens een fysieke les. Zeker voor beginners”, aldus de dansschool.
Voor zij die al enkele jaren dansen, is de motivatie voor de online lessen soms ver zoek. Zo verklaart danseres Ellen: “In het begin vond ik het wel leuk dat de danslessen online konden doorgaan. Alleen mis ik nu wel het groepsgevoel tijdens het dansen. Online dansen is toch niet hetzelfde. De beleving is helemaal anders dan tijdens een fysieke les. Nu heb ik vaak geen motivatie om de lessen te volgen omdat ik zonder mijn vriendinnen een groot deel van het dansplezier mis.”
De dansschool kijkt ernaar uit haar deuren weer op een veilige manier te mogen openen en al haar leden opnieuw te mogen ontvangen. Of het aanbod van hun online lessen een blijvend karakter heeft, is op dit ogenblik nog niet zeker. De kans bestaat dat Danserie de livesessies zal blijven aanbieden, maar voordat ze een definitieve beslissing nemen, wilt de dansstudio deze piste eerst verder uitwerken na corona.
Sportiva Gymnastics
Sportiva Gymnastics in Sint-Gillis-Waas biedt een brede waaier aan sporten, zoals G-Gym, turnen, dans, BBB en omnifit. Net als de andere sportfaciliteiten, moesten ook zij de deuren sluiten door corona. Enkel de jongste sporters konden nog deelnemen aan fysieke lessen. Slechts een beperkt deel van het sportaanbod voor de andere leden werd vervangen door online sportlessen. Sportiva wacht het moment af dat sportcentra hun deuren weer mogen openen. “In tussentijd vragen we aan onze leden om te blijven volhouden”, aldus Sportiva Gymnastics.
“Sinds de eerste lockdown proberen we waar mogelijk online sportlessen aan te bieden. Voor sommige groepen is dit haalbaar, maar voor andere niet. Online sportlessen zijn niet de ideale oplossing. We kunnen bepaalde oefeningen wel digitaal aanbieden, maar wat als die thuis niet correct worden uitgevoerd? Als dit herhaaldelijk gebeurt, bestaat de kans op een blessure en dat is iets wat iedere sporter kan missen”, zo vertelt Sportiva.
Sportiva focust zich nu eerder op een stapsgewijze versoepeling van de coronaregels, dan op virtuele lessen. De laatste wijzigingen van de regels lieten het toe om buiten op afstand met negen andere mensen af te spreken. Hierdoor kon er toch een aantal keer buiten worden getraind. Met de nieuwe verstrengingen was deze meevaller slechts van korte duur en telt Sportiva opnieuw af naar een veilig, fysiek weerzien met haar leden.
Particuliere lessen
Naast erkende verenigingen, bieden ook particuliere initiatieven sportlessen aan. Kaatje D. (22) is laatstejaarsstudente Psychologie en geeft looptraining aan een handvol geïnteresseerden. Door corona keerde Kaatje terug naar West-Vlaanderen, waardoor fysieke trainingen werden vervangen door online sessies. “Lopen deden we normaal altijd samen in groep. Het is natuurlijk wel leuk om iedereen terug te zien voor een digitale training, maar dit lijkt helemaal niet meer op een normale training. Ook opdrachten zoeken is telkens een uitdaging. Online zijn de mogelijkheden namelijk beperkt. Ik zie de deelnemers niet lopen, dus aan hun loophouding kan ik al niets veranderen. Hun conditie opvolgen gaat ook niet. Sommigen gebruiken de Strava-app om hun prestaties zo met mij te delen. Op korte termijn kan ik hier wel mee aan de slag, maar op lange termijn niet. Belangrijke informatie, zoals wanneer een loper last heeft van verzuurde spieren, vind je niet terug in een app”, aldus Kaatje.
Toch ziet de studente Psychologie ook het nut van virtuele lessen. Workouts geven, werkt volgens haar wel goed online. Trainen in groep vindt ze verrassend beter dan alleen trainen. Volgens Kaatje komt dit door de groepsverbondenheid. “Je kan geen algemene uitspraak maken over online sportlessen”, vertelt Kaatje. “Het succes van dit soort lessen verschilt van sport tot sport en van groep tot groep. Sommigen zullen het leuk vinden en anderen niet. Als er weer veilig samen gesport mag worden zoals vroeger, denk ik dat we de digitale lessen die voor corona niet werden aangeboden snel zullen vergeten.”
door Aurélie Lermyte