Oudere generaties zweren bij klassieke gerechten en staan niet altijd open voor vernieuwing. Maar is dat echt zo? Ik nam de proef op de som en maakte samen met mijn grootouders een klassiek en een modern(er) gerecht klaar. Hun reactie? Onverwacht.
Geschreven door Matias Huegaerts
Het is een koude, zonnige ochtend in Brussel wanneer ik aankom bij mijn grootouders. Ze wonen in een appartementsgebouw met uitzicht op de Basiliek van Koekelberg en het Atomium. Er bestaat geen beter decor om samen de keuken in te duiken en aan ons kookavontuur te beginnen.
"Er is niets beter dan aardappelen"
Mijn grootouders, Arlette (82) en Joseph (90), zijn grote liefhebbers van traditionele gerechten: vlees, aardappelen en groenten. Zo heb ik ze altijd al gekend. Vooral mijn opa moet niet te vaak pasta of rijst voorgeschoteld krijgen. “Er is niets beter dan aardappelen”, zegt hij steevast. Toch was hij bereid om vandaag eens iets nieuws te proberen.
Armeluiseten
Eerst maken we een klassiek gerecht klaar: biefstuk met aardappelen en schorseneren in witte saus. Het is een echte klassieker die ik al vaker – en ook alleen maar – bij mijn grootouders heb gegeten. Ze herinneren zich nog hoe deze typische wintergroente vroeger als ‘armeluiseten’ beschouwd werd. “Mensen aten vroeger schorseneren omdat ze goedkoop waren, maar er is veel werk aan”, vertelt mijn oma. Langzaamaan vult de keuken zich met heerlijke geuren. Wanneer het gerecht klaar is, worden de borden royaal gevuld. Ik vraag me zelfs af of we nog ruimte zullen hebben voor het moderne gerecht. Na een paar happen kijkt mijn opa mij aan en zegt: “Dit vind ik een goede maaltijd.” Eenvoudig, maar toch zeer lekker – dat is waar hij van houdt.
Aangenaam verrast
Na het stevig gevulde bord schoongelikt te hebben, is het tijd om het moderne gerecht klaar te maken. Ik wilde mijn grootouders kennis laten maken met iets dat ze nog nooit geproefd hadden. Daarom koos ik voor quinoa. Samen maken we knolselder-appelquinoa met hazelnoten en postelein, een gerecht dat ze nog nooit gemaakt hebben en dat bovendien vegetarisch is. Het is een gerecht waar mijn grootouders dus absoluut niet mee vertrouwd zijn. Voorzichtig nemen ze een klein hapje. Aftastend. En tot mijn grote verbazing beginnen ze langzaam te knikken. “Het is goed”, geeft mijn opa toe. “Fris en licht”, vult mijn oma aan. Allebei zijn ze fan en vullen ze hun borden nog wat.
Meer dan eten
Uiteindelijk moet ik concluderen dat ik met meer vooroordelen aan dit kookavontuur begonnen ben dan mijn grootouders. Ze stonden verrassend open voor het nieuwe gerecht. Ze omarmden verandering en hebben nu iets nieuws ontdekt. Mijn oma vroeg zelfs om het recept en zei dat ze nog wel eens quinoa zal klaarmaken. “Maar dan wel met een stuk vlees erbij”, verkondigde mijn opa, want voor hem hoort er nog steeds vlees op het bord.
Ik kijk terug op een fijne middag bij mijn grootouders. Het ging om meer dan eten alleen. Het ging ook over gezellig samenzijn, herinneringen delen en samen nieuwe dingen ontdekken. Je hoeft niet te kiezen tussen vasthouden aan oude gewoonten of het nieuwe omarmen. Je moet bereid zijn om beide te waarderen. Hoe jong of oud je ook bent: blijf openstaan voor nieuwe dingen, want je weet maar nooit of ze je bevallen.
Probeer de gerechten zelf eens uit!
Recept: Knolselder-appelquinoa met hazelnoten en postelein - Bron: Colruyt
Ingrediënten (4 personen):
- ½ knolselder
- 1 bosje postelein
- 3 appels
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 300 g quinoa
- 50 g hazelnoten
- 6 dl groentebouillon (1 blokje opgelost in 6 dl water)
- 2 eetlepels olijfolie
- zwarte peper
- zout
Voorbereiding:
- Snipper de ui en de knoflook fijn.
- Snij de knolselder in blokjes van max. 1 cm.
- Snij de ongeschilde appels in blokjes van 2 cm.
- Hak de hazelnoten en de postelein grof.
- Spoel de quinoa in een fijne zeef onder koud water.
Bereiding:
- Verhit de olijfolie in een kookpot en bak de ui en de knoflook 1 à 2 min.
- Roer er de quinoa onder en overgiet met de groentebouillon. Laat ± 20 min. garen op een zacht vuur.
- Roer na 10 min. de knolselder en de appelblokjes onder de quinoa en laat verder garen.
- Meng de hazelnoten en de postelein onder de quinoa. Kruid met zwarte peper en zout.
- Smakelijk!

Recept: Schorseneren in witte saus - Bron: oma Matias Huegaerts
Ingrediënten (4 personen):
- Schorseneren
- Peterselie
- Melk
- Citroen
- Boter
- Bloem
- Eierdooier
- Nootmuskaat
- Peper
- Zout
Voorbereiding:
- Schil de schorseneren en snij in stukken van 4 à 5 cm. Snij de dikkere exemplaren in twee.
- Doe ze in een kom water met een scheutje citroensap tot gebruik.
- Snipper de peterselie fijn.
Bereiding:
- Doe de schorseneren in een pan met koud water, een beetje citroensap, 2 lepels bloem en zout.
- Kook de schorseneren langzaam tegen het kookpunt en laat zachtjes verder koken tot ze gaar zijn.
- Maak ondertussen in een andere pan een witte bechamelsaus met boter en bloem. Voeg de melk toe.
- Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Doe de schorseneren in de saus en roer goed. Laat vervolgens de saus en schorseneren even rusten.
- Voeg een eierdooier toe en roer goed.
- Werk af met fijngesnipperde peterselie.
- Smakelijk!
