Edito: houvast
Crisis in Oekraïne, crisis op de woningmarkt, crisis in het toekomstplan, crisis in het warenhuis, crisis in de vrijetijdsbesteding, crisis in de vriendenkring, crisis in de identiteit, crisis in het hoofd. Zucht.
Veel jonge mensen zien tegenwoordig door de bomen het bos niet meer. De hogere kosten maken het leven moeilijker en wegen op de gemoedstoestand. Toch brengt crisis heel wat opportuniteiten en kansen met zich mee.
Op het eerste gezicht valt het niet op, maar crisis wakkert de creativiteit aan. Ze dwingt mensen om het dagelijkse leven te herevalueren. Zo bedenken we allerhande originele life hacks en nemen we nieuwe gewoonten aan om 'te overleven’. Denk maar aan cohousen of allerhande manieren om goedkoop boodschappen te doen.
Doordat we ons minder kunnen veroorloven gaan we ook meer delen en van elkaar lenen, wat ons dichter bij elkaar brengt. Als je leent van je buren heb je dubbel zoveel keukengerief. Door spullen gratis weg te geven, leer je de gemeenschap kennen. Gebruikmaken van de gratis sportfaciliteiten levert je nieuwe vrienden op.
We delen ook online hoe we onze persoonlijke crisissen jongleren en moedigen elkaar aan. Twintigers staan voor een berg moeilijke keuzes en kampen met een quarterlifecrisis. We voelen de druk om perfect te zijn en een perfect toekomstplan klaar te hebben. Werken, studeren, reizen, settelen... een ding is zeker: je bent niet de enige die twijfelt.
Een crisis is vermoeiend en ontmoedigend, maar dat weegt niet op tegen de ontelbare mogelijkheden die ze biedt. Een studentenjob kan zwaar werk zijn, maar leidt ons naar onafhankelijkheid en geeft voldoening, misschien zelfs trots.
Kortom, we maken er het beste van. Samen.
Kaat Costers & Anna Navrátil