EDITO
Bijleren en engageren
Bleurgh... Politiek. Volgend jaar zijn er weer verkiezingen, maar het enthousiasme is bij sommige jongeren ver te zoeken. Toch hebben we geen andere optie: in ons land is er nu eenmaal stemplicht, maar bezig zijn met politiek betekent niet dat het ook moet aanvoelen als een verplichting. Zelfs met een klein beetje engagement kun je al veel bijleren over de maatschappij en vooral over jezelf. Laten we politiek dus een kans geven, niet alleen voor onszelf, maar ook voor toekomstige generaties.
Niemand vraagt je om een expert te worden. Je politiek engageren kan op alle mogelijke niveaus: van je stem laten horen binnen je vriendengroep, tot je eigen politieke partij beginnen. Je hoeft geen grote stappen te ondernemen, ook kleine acties maken een verschil. Zo kun je bijvoorbeeld eens minder vlees eten voor het klimaat of een boek over feminisme openslaan.
Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar politiek is overal. Politieke beslissingen hebben een rechtstreekse invloed op je alledaagse leven. Denk maar aan je museumbezoek in het weekend, je job of het onderwijs. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van die opvattingen en standpunten.
Je kunt politiek ook aangrijpen om te reflecteren over je eigen ideologieën. Open staan voor andere opinies daagt je eigen perceptie uit. Door de discussie met anderen aan te gaan en je overtuigingen te beargumenteren, leer je je eigen visie scherper te stellen, zowel in taal als in je denken. Wie weet breng je sterk gepolariseerde uiteinden van de samenleving wel dichter bij elkaar door met andersdenkenden te discussiëren.
Kortom, bijleren en je engageren, daar gaat het hier over. In België hebben we het recht en de plicht.
Anouk de Visser & Anna Navrátil